Przejdź do treści

Wspólnota

Niech żyje rodzina!

Wilki zazwyczaj żyją w stadzie. Tak nazywa się grupę, której struktura przypomina ludzką rodzinę. Stado wilków składa się zazwyczaj z pary rodziców, ich tegorocznych szczeniąt oraz młodych z poprzedniego roku (roczniaków). Liczebność stada waha się zazwyczaj w ciągu roku od 5 do 10 wilków.

Szczenięta

W miocie rodzi się zazwyczaj od 4 do 6 szczeniąt. Z powodu chorób, niedoborów żywieniowych lub wypadków tylko około 50 procent z nich dożywa pierwszego roku życia.

Roczniaki

W wieku od 1 do 2 lat młode osobniki obu płci opuszczają terytorium rodziców. Niektóre z nich przemierzają przy tym setki kilometrów. Inne próbują osiedlić się w pobliżu rodziców, aby założyć własną rodzinę.

Rodzice

Samiec i samica wspólnie wychowują swoje młode. Dzięki naturalnemu autorytetowi para rodziców pełni rolę przywódczą w stadzie.


3 mity dotyczące stada wilków

Stabilność stada

Utrata jednego z rodziców (np. w wyniku kolizji z dziką zwierzyną lub odstrzału) może zagrozić strukturze społecznej w stadzie. W takiej sytuacji brakuje funkcji przywódczej i wychowawczej wobec niedoświadczonych młodych zwierząt. To właśnie one są wówczas często odpowiedzialne za ataki na zwierzęta hodowlane.

Zgromadzenie

W przeciwieństwie do tego, co często sądzono w przeszłości, stado nie składa się z mieszanej grupy różnych dorosłych wilków o zmiennej hierarchii. Stado stanowi natomiast zawsze grupę rodzinną. W wyjątkowych przypadkach tolerowane są jednak również pojedyncze zwierzęta, które dołączyły do stada.

Alphawolf

W przeciwieństwie do tego, co przedstawia się w wielu opowieściach, w stadzie nie ma wilka alfa ani walk o pozycję w hierarchii. Zamiast tego stadem kierują rodzice. Szczególną rolę przywódczą pełni przy tym samica.

Nawigacja